Stichting Klippel Trenaunay Nederland is aangesloten bij:Iedereen
------------------------------------------------- SKTN heeft de ANBI status


Facebook


SamenwerkingsverbandHevas


Sturge Weber

SKTN LOGO

Lid/Donateur worden doe je zo


De tijden veranderen in de zorg en in de samenleving. Niets waar we aan gewend waren blijft nog hetzelfde.

Wij als patiëntenvereniging merken dat vooral die veranderingen in de zorg voor veel mensen lastig zijn om mee om te gaan lees verder

Studiemiddag Jeugdartsen 23 november 2017

Arterioveneuze malformatie

Wat is een arterioveneuze malformatie?

Een arterioveneuze malformatie is een foutje in de aanleg van slagaders. Slagaders zorgen normaal gesproken voor de bloedaanvoer van weefsels en organen. Als er te veel slagaders zijn aangelegd, komt er ook te veel bloed op de plaats van de arterioveneuze malformatie (AVM).

Symptomen en klachten bij arterioveneuze malformaties

Door het teveel aan bloed, kan een AVM warm, gezwollen en rood zijn. Soms is er een kloppend gevoel. De bloedafvoer vindt normaliter plaats via de aders. In een AVM zullen de aders ook veel extra bloed moeten afvoeren en daardoor ook wijder zijn dan normaal.Verschijnselen van een AVM zijn afhankelijk van de grootte en uitgebreidheid en kunnen bijvoorbeeld een rode plek op de huid zijn. Soms ligt de afwijking dieper en kan de plek pijnlijk of gevoelig zijn. Verder is er vaak sprake van zwelling. In sommige gevallen kan er een zweer optreden in een AVM. Bij een groot AVM kan het voor het hart belastend zijn om alles van bloed te voorzien en kan hartfalen optreden. Arterioveneuze malformaties kunnen dus veel klachten geven.

Oorzaken van arterioveneuze malformaties

Soms ontstaat een arterioveneuze malformatie na een lichamelijke verwonding (trauma). Vaak is de malformatie al sinds de geboorte aanwezig, maar komt die pas op latere leeftijd (bijvoorbeeld bij jongvolwassenen) voor het eerst tot uiting. Bij zwangere vrouwen kunnen de klachten fors toenemen.

Behandeling van arterioveneuze malformaties

Behandeling kan plaatsvinden door middel van inspuiting met alcohol onder narcose (embolisatie). Daar zijn vaak meerdere sessies voor nodig. Van te voren brengen we de aard en omvang van de aandoening goed in kaart met contrastfoto’s (angiografie) en een scan.

bron: HECOVAN