Stichting Klippel Trenaunay Nederland is aangesloten bij:Iedereen
------------------------------------------------- SKTN heeft de ANBI status


Facebook


SamenwerkingsverbandHevas


Sturge Weber

SKTN LOGO

Lid/Donateur worden doe je zo


De tijden veranderen in de zorg en in de samenleving. Niets waar we aan gewend waren blijft nog hetzelfde.

Wij als patiëntenvereniging merken dat vooral die veranderingen in de zorg voor veel mensen lastig zijn om mee om te gaan lees verder

Studiemiddag Jeugdartsen 23 november 2017

Hemangiomen

Hemangiomen – ook wel aardbeienvlekken genoemd – komen relatief veel voor als ‘plekjes’ bij baby’s, naar schatting bij wel 4 tot 10 procent van de baby’s. Deze plekken zijn vaak nog niet aanwezig bij de geboorte of slechts als een lichte roze of juist witte vlek soms met kleine zichtbare adertjes. In de eerste weken na de geboorte kunnen ze gaan groeien, met name in de dikte. Meestal groeien ze de eerste vijf maanden maar de groei kan ook langer aanhouden soms wel tot 12-18 maanden. Hemangiomen kunnen variëren van kleine plekjes tot echt grotere (goedaardige) tumoren.

Na de groeifase worden alle hemangiomen langzaam minder maar dit proces kan jaren duren (tot rond het 10e levensjaar) en er kan schade of restweefsel achterblijven. Kleine hemangiomen trekken vaak sneller weg dan de grote en laten veel minder vaak schade achter dan de grotere.

De meeste hemangiomen hebben geen behandeling nodig, zeker als ze klein zijn of op plaatsen zitten waar ze niet al te zichtbaar zijn. Maar een klein deel van de baby’s met een hemangioom heeft vroegtijdig de zorg nodig van een gespecialiseerde arts om blijvende schade dan wel andere complicaties te voorkomen of tijdig te signaleren. Bij de hemangiomen die behandeling nodig hebben, kan het gaan om grotere hemangiomen maar ook om kleinere hemangiomen die op vervelende plaatsen zitten, bijvoorbeeld in de kern van het gezicht (in het bijzonder nabij oog, nabij of op neus of lip). Ze kunnen bijvoorbeeld het gezichtsvermogen aantasten, gaan ontsteken dan wel permanente gezichtsafwijkingen veroorzaken. Steeds meer wordt duidelijk dat bepaalde hemangiomen in het gezicht ook samen kunnen gaan met specifieke andere aandoeningen zoals het Syndroom van Klippel Trenaunay.

Voor meer informatie over hemangiomen verwijzen wij u graag naar de website van HEVAS